Als het aan D66 ligt, wordt Gelderland wietland

Provinciale Statenlid Antoon Kanis van D66 vindt dat Gelderland t de wietprovincie van Nederland moet worden. Hij wil de teelt van cannabis vrijgegeven en verwacht dat de Tweede Kamer daar uiteindelijk mee zal instemmen. Kanis denkt wel dat Gelderland deze kans snel moet grijpen. Andere regio’s zouden ermee vandoor kunnen gaan.

Criminelen
Kanis denkt vooral aan de teelt van planten in leegstaande gebouwen. In de Tweede Kamer ligt al een initiatief-wetsvoorstel om de teelt te legaliseren. ”De realiteit is dat ik binnen vijf minuten in een coffeeshop kan staan en een gram wiet kan kopen, maar dat niemand het mag telen. Ik vind dat dát ver van de werkelijkheid af staat. De teelt is nu in handen van criminelen. Ik wil er een legale tak van de economie van maken.”

Gezonde voeding
Tegelijkertijd steunt D66 allerlei maatregelen om mensen gezonder te laten eten. Toch is dat volgens Kanis niet in strijd met het promoten van een genotsmiddel dat niet gezond is. „Ik vind het goed dat we mensen informeren over gezonde voeding. We kunnen cannabis legaliseren en tegelijkertijd op de zakjes een waarschuwing plaatsen: dit middel is slecht voor je kortetermijngeheugen.”

Drugscriminaliteit
De handtekening van D66 stond eerder dit jaar ook onder een VVD-voorstel voor een drugstaskforce, die de drugscriminaliteit harder moest aanpakken. Ook dat valt volgens Kanis te rijmen met het voorstel. ”De manier waarop cannabis nu geteeld wordt, is heel onveilig. Stroom wordt illegaal afgetapt, dat is gevaarlijk voor de veiligheid van omwonenden. Daar moet je wel hard tegen optreden. Het voorstel dat we nu doen, lost het probleem nog beter op.”

Bron: Algemeen Dagblad

Terug naar nieuwsoverzicht