Bouwen aan een duurzame toekomst met hennepvezel

Wie de site van Stichting Informatie Centrum Cannabis heeft gelezen, weet dat hennep verschillende toepassingen heeft. Eén daarvan is het industriële gebruik. Dat gebruik wordt in de media steeds vaker besproken. Innovaties liggen daaraan zeker ten grondslag.

Nieuwe henneptoepassingen lijken zich ook te vertalen in grote hennepvelden. Een positieve ontwikkeling. In de eerste plaats omdat ik weet dat daaraan goede industriële toepassingen zijn verbonden en geen illegale activiteiten om veel geld mee te verdienen. Bovendien is de teelt van hennepplanten minder schadelijk voor het milieu. Immers, voor kleren hebben we veel katoen nodig en veel pesticiden. Maar hennep is ook geschikt om kleren van te maken. Dan hebben we geen pesticiden of insecticiden nodig. Daarnaast is kleding van hennepvezels erg duurzaam.

Onlangs las ik een artikel over Wageningen UR (University & Research centre). Dat centrum heeft een nieuw ras van de hennepplant ontwikkeld, waarbij het aantal vrouwelijke planten fors is toegenomen. Vrouwelijke planten hebben in het algemeen een hogere kwaliteit en een hogere opbrengst dan mannelijke planten. Dergelijke ontwikkelingen en waardevolle bouwstenen voor toekomstige henneptoepassingen juich ik toe.

Datzelfde gevoel kreeg ik bij twee ontwikkelingen in de bouw. In Appingedam heeft een bedrijf hennepbeton ontwikkeld dat geschikt is als isolatiemateriaal: opnieuw een duurzaam alternatief voor bestaande materialen. Het product staat zelfs in de Innovatie Top 100 van het MKB.

Een ander geval ging over een biobased gevel in Nederland. Een wereldprimeur. De innovatieve producent heeft delen van kunststof vervangen door ‘groene’ composieten van biohars, vlas, jute, katoen en natuurlijk: hennep. Ook wel biocomposieten genoemd. Die biocomposieten hebben grote voordelen. Zo leggen ze geen beslag op schaarse grondstoffen, zijn ze klimaatneutraal, gezonder om mee te werken en zijn ze lichter dan de glasvezelvariant. Kortom, met hennep bouwen we aan een duurzame toekomst.

Drs. Hans Ph. Weijel,
Voorzitter Stichting Informatie Centrum Cannabis

 

Terug naar blogoverzicht