Je kunt cannabis roken, al dan niet samen met tabak. Bij roken wordt meestal een kwart tot een halve gram hasj of wiet genomen. Neem vooral niet te veel. Diep inhaleren is niet nodig en dus af te raden. Cannabis bevat namelijk ook stoffen die schadelijk zijn voor je longen. Als cannabis met tabak wordt gerookt, dempt dat het effect van de cannabis. Bedenk ook dat tabak nog meer stoffen bevat die schadelijk zijn voor je longen, en verslavend werkt.

Je kunt ook een waterpijp gebruiken. Inhaleren via een waterpijp voelt zachter aan, maar het effect is niet minder sterk. En vaak ga je op deze manier dieper inhaleren, zodat je moet oppassen dat je niet te veel binnenkrijgt.

Met een vaporiser (verdamper) krijg je minder schadelijke stoffen binnen, het is dus beter voor je longen. Een goede vaporiser kost tussen de € 200 en € 300.

Eten van cannabis kan ook. Wiet en hasj lossen goed op in boter. Met die boter kun je allerlei producten maken, zoals cake, brownies of bonbons. De sterkte van het effect wisselt. Sommige mensen merken niet veel als ze cannabis via eten binnenkrijgen, anderen kunnen er niet goed tegen. Nadeel is dat je niet onmiddellijk merkt hoe dit voor jou is: vaak pas na 60 tot 90 minuten. Bovendien kan het effect van de cannabis wel 6 tot 12 uur aanhouden. Dat kan heel vervelend zijn.

Hasjolie, bhang (bhang - of bhang lassie – is een mengsel van gestampte cannabisbladeren, kruiden en specerijen)  en wietthee zijn cannabisproducten die op lijst I van de Opiumwet staan (dat is de lijst met harddrugs), omdat ze gezien worden als een te groot risico voor de gezondheid.