Gebruik niet als je erg gespannen of nerveus bent.  Drink geen alcohol en gebruik geen andere middelen tegelijk met cannabis. En pas ook op met cannabis als je medicijnen gebruikt.

Zoek een rustige plek op. Neem de eerste keer dat je een bepaalde soort gebruikt, vooral niet te veel, omdat je het effect nog niet kent. Bij roken is dat een kwart gram per joint. Zorg dat er iemand bij je is als je gebruikt, zodat deze ook merkt hoe je reageert.

Diep inhaleren is niet nodig om het effect te voelen. Neem een klein trekje en wacht een paar minuten. De werkzame stoffen worden direct in je bloed opgenomen, zodat je snel weet wat de cannabis met jou doet. En doe het ook na dat eerste trekje rustig aan.

Als je cannabis in eten verwerkt, is het moeilijker zelf te bepalen hoe sterk de werking zal zijn. Ook duurt het langer (minstens een uur tot anderhalf uur) voordat het effect optreedt, zodat je niet tijdig gewaarschuwd wordt als het te veel is. Eet dus vooral niet door, maar wacht tot je weet wat het effect is, voordat je een volgende hap neemt.
Mocht je toch niet lekker worden, drink dan iets zoets. Vaak helpt dat om het effect van de cannabis te dempen. De misselijkheid of duizeligheid verdwijnt meestal binnen een uur.