1. We raden je aan met je arts te overleggen. Op eigen houtje niet-medicinale cannabis gebruiken als je (ernstig) ziek bent en/of (meerdere) medicijnen gebruikt, is geen goed idee als je niet weet welk effect cannabis op jou heeft.

    Medicinale cannabis kan helpen bepaalde klachten of bijwerkingen van medicijnen bij bepaalde ziekten te verzachten, zoals:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade;
  • langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel), bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos;
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids;
  • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids;
  • tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
  • therapieresistent glaucoom.

Ook bij andere aandoeningen heeft medicinale cannabis mogelijk een positief effect, zoals anorexia, reuma, migraine, epilepsie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, Parkinson, astma, fibromyalgie en slaapstoornissen. Voor deze aandoeningen is dit echter nog niet (definitief) aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Medicinale cannabis is alleen op recept verkrijgbaar. Een arts schrijft medicinale cannabis meestal alleen voor als andere manieren om de klachten weg te nemen of te verlichten, niet voorhanden zijn. Een arts is niet verplicht om bij bovengenoemde ziekten medicinale cannabis voor te schrijven. En niet elke zorgverzekeraar vergoedt medicinale cannabis. Vraag dit dus na bij uw eigen zorgverzekeraar.

Een brochure over medicinale cannabis kun je hier downloaden.