In de eerste plaats: als zoiets nog eens voorkomt, stel hem dan gerust. Geef hem iets zoets te drinken en blijf in ieder geval bij hem tot het effect van de cannabis sterk afneemt. Dat is meestal na een uur. Daarna is het goed om samen met hem na te gaan wat de oorzaak kan zijn van dit effect:

  • Heeft hij een nieuwe soort cannabis gebruikt? Of méér dan anders? Het kan zijn dat hij met een andere soort of dosering cannabis geen last heeft van angstgevoelens.
  • Was hij erg gespannen vóórdat hij cannabis gebruikte? Dan kan cannabis soms  'verkeerd vallen'.
  • Voelt hij zich ook zonder cannabis soms/vaak neerslachtig of angstig? Merkt  hij de laatste tijd minder van het prettige effect?  Mogelijk heeft hij last van de bijwerkingen van cannabis en/of eventueel langdurig gebruik. Minderen of (minimaal een paar maanden) stoppen met het gebruik lijkt in dit geval verstandig.

Als je partner deze vragen niet goed kan beantwoorden, stel hem dan voor om een aantal weken lang te noteren wanneer en hoeveel hij van welke cannabis gebruikt en wat het effect is. Laat hem ook vastleggen wat zijn stemming was vóór het gebruik. Zo kan hij nagaan wat cannabis met hem doet en beter controle houden over zijn cannabisgebruik.