Genuanceerd beeld vraagt volledige en eerlijke informatie

Foto MinouAls fondsenwerver ben ik werkzaam bij Stichting Informatie Centrum Cannabis. Als ik dat tegen familie, vrienden en kennissen zeg, kijken ze me licht onderzoekend aan. Cannabis? Promoot jij wiet? Die reactie geeft goed aan wat de gemiddelde Nederlander denkt bij dit onderwerp. Voor hem of haar staat cannabis gelijk aan drugs, illegale wietplantages, criminaliteit en verslaving. Ik zal het niet ontkennen: de problemen omtrent het recreatieve gebruik van cannabis zijn groot. Een effectief drugsbeleid op basis van juiste informatie is daarom van groot belang.

Stichting Informatie Centrum Cannabis wil mensen volledig en objectief informeren. En dat doen we door het delen van wetenschappelijke en feitelijke informatie. Dat is essentieel voor een genuanceerd beeld van en een weloverwogen oordeel over cannabis. We willen hét kennis- en voorlichtingscentrum over cannabis zijn. En dan voeg ik er meteen aan toe dat cannabis meer is dan een joint.

Naast het recreatieve gebruik kent cannabis medicinale toepassingen. Zo kunnen kankerpatiënten cannabis gebruiken tegen misselijkheid en om de eetlust op te wekken. Daarnaast heeft cannabis een functie bij onderdrukking van chronische pijn. In al die gevallen is het de arts die cannabis voorschrijft en kan de patiënt de cannabis bij de apotheek ophalen. Alles gebeurt dus legaal.

Een andere onderbelichte kant van hennep is het industriële gebruik. Hennepvezels worden gebruikt om kleding van te maken. Voor zeilen en touw. In de auto-industrie. Om huizen te isoleren. Ja, zelfs in de voedselindustrie. Hennepzaden behoren tot de superfoodproducten en maken op dat gebied steeds meer naam. Overigens is het goed om te weten dat hennepplanten voor industriële productie van andere aard zijn dan voor recreatief gebruik. Het gehalte aan hallucinogene (THC) in die planten is buitengewoon laag. Onlangs was een compleet veld met die hennepplanten leeggeroofd. Ik weet niet wat de dieven daarmee wilden, maar het zou me verbazen als ze er ook maar één jointje van hebben kunnen roken.

Komende tijd gaat het Informatie Centrum Cannabis flink aan de slag om fondsen te werven. Daarvoor zullen we tal van initiatieven ontplooien. Denk aan culinaire evenementen met hennep als hoofdingrediënt. Of modeshows met hennepkleding. Daarnaast kunnen we aansluiting zoeken bij overheden om samen te werken, bijvoorbeeld met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Landbouw. Of we zetten samen met huisartsen- en patiëntenverenigingen voorlichtingscampagnes op over het medicinaal gebruik van cannabis. Kortom, er ligt een wereld van mogelijkheden voor ons open. Die moeten we benutten.

Minou van Kuik,
Fondsenwerver Stichting Informatie Centrum Cannabis

Terug naar blogoverzicht