Hennep komt weer terug in ons dagelijks leven

Cannabis is niet van vandaag of gisteren. Ook al zullen velen dat wellicht denken. Mede door berichtgeving in de media. Daar overheersen gebeurtenissen en situaties die te maken hebben met illegale activiteiten. Weinigen zullen weten hoe hennep vroeger als grondstof diende voor allerlei producten. Maar ook hoe hennep werd gecriminaliseerd om eigen belangen veilig te stellen.

De geschiedenis van hennep gaat duizenden jaren terug. Vanaf de ‘ontdekking’ nam het gebruik alsmaar toe. Dat is niet verwonderlijk. De stengel van de hennepplant levert een van de sterkste vezels ter wereld, die onder meer werden gebruikt om touw, textiel en papier van te maken. Daarnaast bevat het zaad hoogwaardige voedingsolie. In Amerika werden tot de jaren 80 van de 19e eeuw  alle schoolboeken op hennep- of vlaspapier gedrukt. Benjamin Franklin was eigenaar van een van de eerste papierbedrijven in Amerika en die verwerkte hennep. Tot de introductie van katoen in de jaren 20 van de 19e eeuw was 80% van alle textiel, stoffen, kleding, linnen, lakens en dergelijke gemaakt van hennep.

Toch heeft hennep niet een echte doorbraak weten te realiseren. Het is moeilijk te zeggen waaraan dat precies ligt, maar geld speelde een rol. Een van de verklaringen is dat machtige industrieën hun belangen wilden veiligstellen. William Hearst en de Hearst Paper Manufacturing Divisie van Kimberly Clark bezaten enorme productiebossen. De Hearst Company leverde de meeste papierproducten. De onderneming zou miljoenen verliezen vanwege hennep.

In 1937 patenteerde chemieconcern DuPont het proces om van olie en kolen synthetisch materiaal te maken, zoals cellofaan, plastic, nylon, kunstzijde en dergelijke. De industrialisatie van hennep zou 80% van DuPonts bedrijven hebben geruïneerd.

De strategie bestond erin om hennep onder de naam marihuana als gevaarlijk en als een bedreiging voor de mensheid af te schilderen. In de kranten verscheen het ene horrorverhaal na het andere. Marihuana werd afgeschilderd als de oorzaak voor allerlei leed.

Hoe die aanpak heeft gewerkt, blijkt ook nu nog. Veel mensen associëren hennep met drugsgebruik. Maar het tij lijkt te keren. Milieuaspecten en de daaraan verbonden duurzaamheidskwaliteiten spelen hennep in de kaart. Hennep heeft sterke troeven in de hand. Zo is de plant sterk en is de hennepvezel van een hogere kwaliteit dan de houtvezel. Ook zijn er minder chemicaliën nodig om papier te maken van hennep dan van bomen. De plant wordt snel volwassen in een seizoen, terwijl bomen daar een leven lang voor nodig hebben. Tijdens de groei legt hennep CO2 vast en haalt ze zware metalen uit de grond. Hennep kent bovendien vele toepassingen. Denk aan bouwmaterialen, auto-onderdelen, kleding, papier, medicijnen, voedsel, cosmetica et cetera. Niets voor niets subsidieert de overheid de teelt van hennep.

Hans Ph. Weijel,
Voorzitter Informatie Centrum Cannabis

Terug naar blogoverzicht