FAQ

Gebruik van cannabis

Als ik cannabis wil gebruiken, waar kan ik dan het beste terecht?

Cannabis kun je alleen legaal kopen in een coffeeshop. Je moet minimaal 18 jaar zijn om cannabis in je bezit te mogen hebben (en dus ook om het te kunnen kopen). In Zeeland, Brabant en Limburg moet je sinds mei 2012 bovendien een wietpas hebben als je cannabis wilt kopen. Let op: je mag niet meer dan 5 gram cannabis in bezit hebben.

De kwaliteit van de cannabis verschilt per coffeeshop. Een goede coffeeshop geeft een duidelijke uitleg over de soort, de sterkte en het effect dat je kunt verwachten. Een hoog THC-gehalte maakt dat je je ‘high’ voelt en je fantasie wordt geprikkeld. Zit er ook veel CBD in, dan werkt de cannabis vooral ontspannend, je wordt er ‘stoned’ (sloom) van.

Het is sowieso verstandig te beginnen met een niet-sterke soort. Laat je adviseren in een coffeeshop.

Wat is een wietpas?

Sinds 1 mei 2012 is de wietpas verplicht voor kopers van wiet in coffeeshops in Brabant, Limburg en Zeeland. Vanaf 1 januari 2012 (waarschijnlijk) ook in de rest van Nederland. Een wietpas is een bewijs van lidmaatschap van een coffeeshop. Om lid te kunnen worden, moet je minimaal meerderjarig (18 jaar) zijn en een officiële inwoner van Nederland. Daarom moet je een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie laten zien en je geldige identiteitsbewijs. De Coffeeshophouder moet een ledenlijst bijhouden.

Hoe kan ik cannabis het best gebruiken?

Je kunt cannabis roken, al dan niet samen met tabak. Bij roken wordt meestal een kwart tot een halve gram hasj of wiet genomen. Neem vooral niet te veel. Diep inhaleren is niet nodig en dus af te raden. Cannabis bevat namelijk ook stoffen die schadelijk zijn voor je longen. Als cannabis met tabak wordt gerookt, dempt dat het effect van de cannabis. Bedenk ook dat tabak nog meer stoffen bevat die schadelijk zijn voor je longen, en verslavend werkt.

Je kunt ook een waterpijp gebruiken. Inhaleren via een waterpijp voelt zachter aan, maar het effect is niet minder sterk. En vaak ga je op deze manier dieper inhaleren, zodat je moet oppassen dat je niet te veel binnenkrijgt.

Met een vaporiser (verdamper) krijg je minder schadelijke stoffen binnen, het is dus beter voor je longen. Een goede vaporiser kost tussen de € 200 en € 300.

Eten van cannabis kan ook. Wiet en hasj lossen goed op in boter. Met die boter kun je allerlei producten maken, zoals cake, brownies of bonbons. De sterkte van het effect wisselt. Sommige mensen merken niet veel als ze cannabis via eten binnenkrijgen, anderen kunnen er niet goed tegen. Nadeel is dat je niet onmiddellijk merkt hoe dit voor jou is: vaak pas na 60 tot 90 minuten. Bovendien kan het effect van de cannabis wel 6 tot 12 uur aanhouden. Dat kan heel vervelend zijn.

Hasjolie, bhang (bhang – of bhang lassie – is een mengsel van gestampte cannabisbladeren, kruiden en specerijen)  en wietthee zijn cannabisproducten die op lijst I van de Opiumwet staan (dat is de lijst met harddrugs), omdat ze gezien worden als een te groot risico voor de gezondheid.

Hoe kan ik voorkomen dat ik misselijk of duizelig word als ik cannabis gebruik?

Gebruik niet als je erg gespannen of nerveus bent.  Drink geen alcohol en gebruik geen andere middelen tegelijk met cannabis. En pas ook op met cannabis als je medicijnen gebruikt.

Zoek een rustige plek op. Neem de eerste keer dat je een bepaalde soort gebruikt, vooral niet te veel, omdat je het effect nog niet kent. Bij roken is dat een kwart gram per joint. Zorg dat er iemand bij je is als je gebruikt, zodat deze ook merkt hoe je reageert.

Diep inhaleren is niet nodig om het effect te voelen. Neem een klein trekje en wacht een paar minuten. De werkzame stoffen worden direct in je bloed opgenomen, zodat je snel weet wat de cannabis met jou doet. En doe het ook na dat eerste trekje rustig aan.

Als je cannabis in eten verwerkt, is het moeilijker zelf te bepalen hoe sterk de werking zal zijn. Ook duurt het langer (minstens een uur tot anderhalf uur) voordat het effect optreedt, zodat je niet tijdig gewaarschuwd wordt als het te veel is. Eet dus vooral niet door, maar wacht tot je weet wat het effect is, voordat je een volgende hap neemt.
Mocht je toch niet lekker worden, drink dan iets zoets. Vaak helpt dat om het effect van de cannabis te dempen. De misselijkheid of duizeligheid verdwijnt meestal binnen een uur.

Mijn partner gebruikt soms cannabis. Vorige week werd hij ineens heel angstig. Wat moet ik doen?

In de eerste plaats: als zoiets nog eens voorkomt, stel hem dan gerust. Geef hem iets zoets te drinken en blijf in ieder geval bij hem tot het effect van de cannabis sterk afneemt. Dat is meestal na een uur. Daarna is het goed om samen met hem na te gaan wat de oorzaak kan zijn van dit effect:

 • Heeft hij een nieuwe soort cannabis gebruikt? Of méér dan anders? Het kan zijn dat hij met een andere soort of dosering cannabis geen last heeft van angstgevoelens.
 • Was hij erg gespannen vóórdat hij cannabis gebruikte? Dan kan cannabis soms  ‘verkeerd vallen’.
 • Voelt hij zich ook zonder cannabis soms/vaak neerslachtig of angstig? Merkt  hij de laatste tijd minder van het prettige effect?  Mogelijk heeft hij last van de bijwerkingen van cannabis en/of eventueel langdurig gebruik. Minderen of (minimaal een paar maanden) stoppen met het gebruik lijkt in dit geval verstandig.

Als je partner deze vragen niet goed kan beantwoorden, stel hem dan voor om een aantal weken lang te noteren wanneer en hoeveel hij van welke cannabis gebruikt en wat het effect is. Laat hem ook vastleggen wat zijn stemming was vóór het gebruik. Zo kan hij nagaan wat cannabis met hem doet en beter controle houden over zijn cannabisgebruik.

Kan ik in één keer stoppen met mijn cannabisgebruik?

In principe kan dit. En als je met mate hebt gebruikt, zal  je hiervan niet veel merken.

Vroeger dacht men dat je niet afhankelijk kunt raken aan cannabis, maar dit blijkt niet zo te zijn. Vooral langdurig en frequent gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte kan leiden tot een verslaving. In dat geval kan je, als je stopt, de eerste twee weken last hebben van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals overmatig zweten, rillen, snel koud worden en hoofdpijn. Ook kunnen effecten optreden als rusteloosheid, slapeloosheid en snel geïrriteerd zijn.

Vaak zijn er redenen aan te wijzen waarom je zo veel en vaak cannabis hebt gebruikt. Als die redenen nog aanwezig zijn (bijvoorbeeld: een onprettige werksituatie, eenzaamheid, groepsdruk), dan kan het lastig zijn om te stoppen. In dat geval is het goed hulp in te schakelen van je huisarts en/of een gespecialiseerde instelling. Er zijn ook diverse online programma’s die je kunnen ondersteunen, zoals de website Cannabis onder controle.

Mag ik autorijden als ik één jointje heb gerookt?

Het is verboden als bestuurder onder invloed te zijn van cannabis. Cannabis vermindert je reactiesnelheid, coördinatie en waarneming. Of en in welke mate dit na één jointje het geval is, hangt af van de sterkte van de joint en hoeveel tijd is verstreken na het roken  van de joint.

Neem liever geen risico en blow minimaal 24 uur niet als je een voertuig gaat besturen.
De politie kan een speekseltest afnemen om te bepalen of bestuurders mogelijk onder invloed zijn van cannabis. Als de speekseltest positief uitvalt, volgt een bloedonderzoek. In het geval van cannabis mag het THC-gehalte in het bloed niet hoger zijn dan 3,0 microgram per liter bloed.

Ik slik medicijnen. Kan dat kwaad in combinatie met cannabis?

Gebruik van cannabis samen met medicijnen is af te raden. Cannabis kan mogelijk de werking van je medicijnen afzwakken. Ook kan gecombineerd gebruik van cannabis en medicijnen (of alcohol en drugs) vervelende, onvoorspelbare en soms gevaarlijke effecten hebben. Wil je weten of dat mogelijk ook geldt voor de combinatie met het middel dat jij inneemt? Kijk dan of je een antwoord vindt op dit overzicht van Jellinek.

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan cannabis?

Het eenvoudigste antwoord is: door te stoppen.  Lukt het je om langere tijd (weken, maanden) geen cannabis te gebruiken? Zo ja, dan ben je niet verslaafd.
Heel jonge gebruikers raken veel sneller afhankelijk van cannabis en kunnen ook heftige ontwenningsverschijnselen ontwikkelen. Zij kunnen het best stoppen onder begeleiding van een arts of deskundige hulpverlener.

Verslaving aan cannabis is vooral: geestelijke afhankelijkheid van de effecten van cannabis.
Bij ongeveer 10% van de cannabisgebruikers is daarvan op den duur sprake.

Je kunt een online test doen, bijvoorbeeld van het Drugsinfoteam, die je helpt een antwoord te vinden op je vraag. Op dezelfde site word je ook op weg geholpen als je behoefte hebt aan ondersteuning bij het verminderen van je cannabisgebruik.

Industrieel gebruik

Is hennep als grondstof voor industriële producten duurzaam?

Hennep is duurzaam, omdat het een natuurlijke grondstof is, die op een schone manier kan worden verkregen. Bovendien kan het worden gebruikt ter vervanging van niet-duurzaam verkregen en/of vervuilende grondstoffen en materialen, zoals katoen en plastic. Zo is katoen verantwoordelijk voor 20% van het pesticidengebruik wereldwijd, terwijl maar 4% van alle gewassen katoen betreft. De productie van katoen kost ook enorm veel water.

Plastic wordt nu vooral gemaakt van aardolie. Hennepvezels zijn vele malen sterker dan plasticvezels van olie. Je kunt er bovendien alles van maken, zelfs auto’s.
Hennep is een snelgroeiend gewas, dat geen pesticiden of herbiciden nodig heeft. Ook kan het worden geteeld zonder gebruik van kunstmest. Hennep heeft diepe en fijne wortels, zodat het erosie van de bodem tegengaat. Door zijn veelzijdigheid als schone grondstof kan hennep een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzame samenleving.

Kleding van hennep, waar kan ik die kopen?

Er zijn een paar winkels in Nederland die uitsluitend kleding van hennep verkopen, zoals Hempworks in Amsterdam.
Daarnaast zijn er in diverse steden winkels met uitsluitend ecologische kleding (naast hennep ook biologisch katoen, linnen en bamboe; gerecycled katoen).

Ook sommige ketens en merken verkopen (af en toe) kleding van hennep en/of andere duurzame materialen. Een handig hulpmiddel bij je zoektocht naar kleding van duurzame materialen is de mobiele kledingchecker, die maar liefst 325 kledingmerken onder een strenge ‘duurzaamheidsloep’ legt.

En dan zijn er nog diverse online shops die (vanuit Nederland en daarbuiten) uitsluitend hennepkleding of ecologische kleding verkopen. Zoals:

Hempworks

natuurstoffen.nl

StudioJUX

waschbaer.nl

Medisch gebruik

Ik heb gehoord dat cannabis kan helpen als je chronische pijn hebt. Hoe kom ik erachter of het wat voor mij is?

 1. We raden je aan met je arts te overleggen. Op eigen houtje niet-medicinale cannabis gebruiken als je (ernstig) ziek bent en/of (meerdere) medicijnen gebruikt, is geen goed idee als je niet weet welk effect cannabis op jou heeft.

  Medicinale cannabis kan helpen bepaalde klachten of bijwerkingen van medicijnen bij bepaalde ziekten te verzachten, zoals:

 • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade;
 • langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel), bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos;
 • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids;
 • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids;
 • tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
 • therapieresistent glaucoom.

Ook bij andere aandoeningen heeft medicinale cannabis mogelijk een positief effect, zoals anorexia, reuma, migraine, epilepsie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, Parkinson, astma, fibromyalgie en slaapstoornissen. Voor deze aandoeningen is dit echter nog niet (definitief) aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Medicinale cannabis is alleen op recept verkrijgbaar. Een arts schrijft medicinale cannabis meestal alleen voor als andere manieren om de klachten weg te nemen of te verlichten, niet voorhanden zijn. Een arts is niet verplicht om bij bovengenoemde ziekten medicinale cannabis voor te schrijven. En niet elke zorgverzekeraar vergoedt medicinale cannabis. Vraag dit dus na bij uw eigen zorgverzekeraar.

Een brochure over medicinale cannabis kun je hier downloaden.

Is medische cannabis bij elke apotheek te verkrijgen?

Als je met een doktersrecept bij je apotheker komt, kan deze de medicinale cannabis bestellen bij het Bureau voor Medicinale Cannabis. Dat is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie. Het Bureau levert aan alle apotheken en ziekenhuizen in Nederland.

Wat is Cannabis

Wat is het verschil tussen cannabis, marihuana, wiet en hasj?

Cannabis is de soortnaam van de gehele plant.  Er bestaan verschillende cannabisvarianten, de belangrijkste zijn cannabis sativa en cannabis indica.  Van onderdelen van de cannabisplant kunnen verschillende producten worden gemaakt.

Behalve als soortnaam wordt de aanduiding cannabis ook gebruikt voor het product dat wordt gemaakt van de bloemen van de cannabisplant. Andere namen voor hetzelfde product zijn wiet en marihuana. Het gaat om de gedroogde, verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de cannabisplant, die een psycho-actieve werking hebben door de aanwezigheid van de stoffen THC en CBD.

Hasj (of hash) wordt gemaakt door verschillende delen (waaronder de bloemen) van de plant te verzamelen, drogen en zeven. Door de gezeefde harskorrels samen te persen, ontstaat een olierijke hars, waarvan plakjes worden gemaakt. Hasj heeft vaak een hoger gehalte aan THC en in dat geval ook een sterker effect. Maar hasj heeft ook een hoger CBD-gehalte, dat de werking van THC afremt of wijzigt.

Hasj en wiet worden meestal vermengd met tabak en dan gerookt.

Wat is nederwiet?

Nederwiet is in Nederland geproduceerde cannabis. Zij wordt onder een groot aantal namen verkocht. Coffeeshops geven niet altijd dezelfde namen aan hetzelfde product, daardoor is het soms lastig te weten wat je koopt.

Van nederwiet wordt wel gezegd dat het ‘sterker’ is dan in het buitenland geproduceerde cannabis. In 2011 bevatte nederwiet gemiddeld 16,5% THC. Nederwiet heeft een laag gehalte aan CBD, wat de oorzaak zou zijn van het sterkere effect.

Hoe weet ik hoe sterk de cannabis is die ik gebruik?

In Nederland geproduceerde wiet en hasj bevat over het algemeen een hoog gehalte aan THC. Coffeeshops geven vaak met het predicaat ‘white’ aan dat de wiet sterk is. Maar andere wiet kan soms net zo sterk zijn. De prijs is de beste indicatie: duurdere soorten zijn bijna altijd sterker dan goedkopere soorten. Goede coffeeshops geven betrouwbare informatie over de sterkte en het effect van de producten die zij verkopen.

 

 

Wet- en regelgeving

Hoe weet ik of de coffeeshop in mijn woonplaats een gelegaliseerde coffeeshop is?

Het beleid ten aanzien van coffeeshops verschilt per gemeente. Ongeveer 70% van de gemeenten in Nederland heeft een nulbeleid en gedoogt geen coffeeshops.

In de overige gemeenten is meestal sprake van een vastgesteld maximum aantal coffeeshops op basis van een analyse van de lokale situatie. Elk ander verkooppunt van cannabis is dan illegaal, ook wanneer het zich aan de gedoogvoorwaarden van het Openbaar Ministerie houdt (zie ….). Welk beleid in jouw woonplaats geldt, kun je navragen bij de gemeente. En daar kunnen ze je ook vertellen welke coffeeshops onder het maximumstelsel vallen.

Ik ga op vakantie naar het buitenland. Kan ik een paar kleine porties cannabis meenemen?

We raden je af om cannabis mee te nemen naar het buitenland. Buiten Nederland is het bezit van cannabis vrijwel overal strafbaar. Wil je het naadje van de kous weten? Kijk dan hier voor de eventuele strafmaat in verschillende Europese landen.

Gebruik je medicinale cannabis (Lijst II van de Opiumwet)? Dan heb je een Schengenverklaring nodig als je reist naar één van de Schengenlanden (België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden).  Lees verder…

Voor de overige landen: kijk hier of neem contact op met de ambassade of het consulaat van het betreffende land.
TIP: neem de medicinale cannabis bovendien mee in de verpakking van de apotheek en vraag bij je apotheek een medicijnpaspoort aan.

Mag een werkgever mij ontslaan als ik thuis af en toe cannabis rook?

Als je 18 jaar of ouder bent, is cannabisgebruik niet strafbaar. Je overtreedt daarmee dus niet de wet. Bovendien is een wetsovertreding of strafbaar feit op zich nog niet voldoende reden voor ontslag.

Een werkgever mag het uitsluitende feit dat je thuis cannabis gebruikt, dus niet aanvoeren als reden voor ontslag. Je bent wel gebonden aan de regels die op het werk gelden en die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Een werkgever mag eisen dat je tijdens je werk geen cannabis gebruikt. Maar ook dat je niet ‘onder invloed van cannabis’ bent.

Als werknemer heb je bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst bovendien altijd de verplichting op je genomen te zorgen dat je ‘goed’ functioneert. Renen voor ontslag kunnen er dan ook zijn als jouw cannabisgebruik ertoe leidt dat je

 • je  niet kunt concentreren en daardoor onnodig veel fouten maakt,
 • niet veilig werkt,
 • regelmatig te laat komt en/of je vaak ziek meldt.

Je werkgever moet dan een dossier hebben bijgehouden van deze voorvallen en moet kunnen aantonen dat jij je niet als een ‘goed werknemer’ hebt gedragen. Als ontslaggronden zou hij kunnen gebruiken: ‘disfunctioneren’, ‘verwijtbaar handelen’ en/of ‘veelvuldig of regelmatig ziekteverzuim’.

 

Zit jou vraag hier niet tussen? Klik hier om jouw vraag te stellen.