Legalisering cannabis raakt buiten beeld

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Nederland op het gebied van recreatieve cannabis een voortrekkersrol vervulde. In vele landen werd het Nederlandse gedoogbeleid met afgunst bekeken.

Natuurlijk leidde het beleid van Nederland ook tot volstrekt karikaturale voorstellingen. Fransen bijvoorbeeld vonden dat Nederland de (internationale) criminaliteit tot grote hoogte aanwakkerde. En Amerikanen dachten dat op elke hoek van de straat een cannabisstand stond en ons land met zijn drugs en seks een soort Sodom en Gomorra was.

Maar tijden veranderen. Zat Nederland op het gebied van cannabisbeleid eerst aan het stuur, nu lijkt de overheid zichzelf op de achterbank te hebben geplaatst. Legalisering van cannabis raakt uit beeld. Voorop staat het strenge handhavingsbeleid van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Van versoepelen of legaliseren is geen sprake. Maar nationaal en internationaal zijn op het gebied van cannabis andere geluiden te horen, waarvan sommige zelfs heel verrassend.

Eén van die verrassende geluiden komt uit Uruguay. Dat land heeft besloten cannabis volledig te legaliseren: de staat is verantwoordelijk voor de controle en de regulering, van kweek tot en met distributie. Zo wil de overheid van Uruguay zich beter van haar taak kwijten in de strijd tegen criminaliteit en verslaving. Uruguay heeft daarmee de meest liberale wietwetgeving ter wereld. Buurland Argentinië overweegt het voorbeeld van Uruguay te volgen.

Een niet minder verrassend geluid kwam uit de Verenigde Staten. Dat wil zeggen: de staten Colorado en Washington. Ook die hebben cannabis onlangs gelegaliseerd. Er zijn natuurlijk regels. Zo moet de consument in Colorado minimaal 21 jaar zijn, is gebruik in het openbaar verboden en is doorverkopen strafbaar. Als je onder invloed rijdt, krijg je een bekeuring. Voor de industrie geldt dat alleen eigenaren van medicinale cannabiswinkels een vergunning kunnen aanvragen voor de verkoop van recreatieve wiet. Die winkeleigenaar moet 70% van de cannabis die hij verkoopt, zelf verbouwen. Teelt, verwerking en verkoop staan onder cameratoezicht. Naar verwachting levert de wiet in Colorado zo’n zeventig miljoen dollar aan belasting op.

In Nederland staat geen nieuw beleid in de stijgers. Wel klinken van diverse kanten geluiden voor vernieuwing, versoepeling, liberalisering en legalisering. Wie een blik op onze nieuwsberichten werpt, krijgt daarvan al snel een goed idee.

Hans Ph. Weijel,
Voorzitter Informatie Centrum Cannabis

 

Terug naar blogoverzicht