Met wiet naar winst

Beleggen is weer in. De reden ligt voor de hand: het levert flink wat op. Meer dan als je je geld op een spaarrekening laat staan. Dat zeggen tenminste de professionals. Maar over welke beleggingen hebben we het? Vastgoed? Aandelen? Zeker, maar in Amerika hoort beleggen in wiet daar ook bij. Vooral nu steeds meer Amerikaanse staten het medisch gebruik van cannabis toestaan en in een aantal staten ook het recreatief gebruik legaal is.

Er is in Amerika een heuse marihuana-index. Dat is een beleggingsindex die gespecialiseerd is in bedrijven in de cannabisindustrie met een minimale beurswaarde van één miljoen dollar. Daartoe behoren zelfs bedrijven van vele miljoenen dollars beurswaarde. De marihuana-index stijgt gestaag. In februari tikte hij een groei van 125 procent aan. Beleggers zien dus mogelijkheden in die sector. Wellicht gesteund door de verwachting dat het aantal staten waar het gebruik en de handel van cannabis wordt toegestaan, zal toenemen. Daarbij gaat het niet alleen om bedrijven die cannabis telen, maar ook om toeleveranciers, zoals producenten van groeistoffen en kweekapparatuur.

De vraag is of je cannabisaandelen moet kopen en, zo ja, welke. De keus is niet makkelijk. Zeker op zo’n jonge beleggingstak storten zich vele snelle jongens die in een mum van tijd bergen dollars willen verdienen. Maar ook onfrisse cowboys die de boel belazeren. Gladde praters die gouden bergen beloven, maar bij wie uiteindelijk de belegger op de blaren moet zitten.

Natuurlijk, wie jong is moet volwassen worden. En daar horen kinderziektes bij. Kinderziektes gaan mettertijd vanzelf over. Volgens financieel adviseur Todd Harrison, ooit werkzaam voor de Amerikaanse bank Morgan Stanley, is de cannabissector zelfs de meest solide belegging voor de komende jaren. Het zou kunnen. Het is moeilijk om in de toekomst te kijken. Zeker als het om beleggen gaat. Vele factoren spelen een rol. Toen de Amerikaanse staat Colorado de verkoop van (medicinale) cannabis voor recreatief gebruik vrijgaf, schoten de koersen van cannabis(gerelateerde) bedrijven door het dak. Om een dag later weer uit de gratie te zijn. Rond diezelfde tijd meldde de wakkere krant van Nederland de resultaten uit een rondvraag onder beleggers. Die vonden beleggingen in medische marihuana en kernenergie acceptabel.

Ik wil daarmee niets voor of tegen beleggingen zeggen. Ik pleit voor winst. Ik bedoel dan winst voor de natuur, het milieu en de gezondheid. En als er mensen zijn die ook oog hebben voor financiële winst, dan heb ik daar niets tegen.

Hans Ph. Weijel,
Voorzitter Informatie Centrum Cannabis

Terug naar blogoverzicht