Steeds meer mensen gebruiken medicinale cannabis

Volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) gebruiken steeds meer mensen medicinale cannabis. In de jaren 2010 – 2014 bedroeg de stijging in gebruik jaarlijks rond de 25%. Nu is de verwachting dat over 2014 – 2015 dat percentage 45% zal zijn. Nederlandse apotheken verstrekken dit jaar naar schatting 24.600 keer een variëteit van medicinale cannabis.

De werking van medicinale cannabis bij bepaalde ziekten is door de jaren heen voldoende wetenschappelijk bewezen. Het wordt gebruikt bij chronische pijnen, multiple sclerose, glaucoom en verminderde eetlust en vermagering ten gevolge van kanker en aids.

Medicinale cannabis is geen geregistreerd geneesmiddel. Patiënten met een medische indicatie voor het gebruik van cannabis zijn niet meer aangewezen op het gedoogcircuit van coffeeshops, maar kunnen de medicinale cannabis met een recept via de apotheek verkrijgen.

BMC is in Nederland verantwoordelijk voor de productie en levering van medicinale cannabis. Het bureau is onderdeel van het ministerie van VWS. Momenteel brengt het BMC vijf variëteiten van medicinale cannabis op de markt: Bedrocan, Bedrobinol, Bediol, Bedica en sinds ongeveer een jaar Bedrolite. Met 65% van alle verstrekkingen is Bedrocan het meest populair.

Bron: apothekersnieuws.nl

Terug naar nieuwsoverzicht