Topje van de ijsberg in henneptoepassingen

Iemand die een hamer in de hand heeft, ziet overal spijkers. Dat gevoel heb ik soms als voorzitter van de Stichting Informatie Centrum Cannabis. Ik zie en lees steeds vaker dat de meest uiteenlopende producten van hennep worden gemaakt of hennep als bestanddeel hebben. Een nieuwe ster aan het firmament is hennep als schoonheidsmiddel. Ook in de beauty-industrie heeft hennep zijn intrede gedaan en lijken de mogelijkheden zich gestaag uit te breiden: henneplotion, hennephars, hennepcrème, hennepzeep, hennepolie, henneplippenbalsem, hennepshampoo, et cetera.

De claims die bij de schoonheidsmiddelen worden vermeld, zijn navenant. Zo is bij een hennephars te lezen, dat hij fel groen is gekleurd en zeer aangenaam ruikt, maar bovenal is de hars ‘ontstekingsremmend, vermindert zwellingen en is anti- allergisch. De hennephars is zacht, smeuïg en prettig te verwerken.’ En hennephandcrème wordt omschreven als een rijke, voedende crème ‘met natuurlijke hennepolie die de huid onmiddellijk intensief hydrateert, revitaliseert en optimaal beschermt’. Deze serie is onlangs uitgebreid met twee nieuwe hennepproducten: een bodycrème en een huidbeschermende crème in de vorm van massageolie. En dan te bedenken dat de zoektocht naar nieuwe producten van hennep nog maar in de kinderschoenen staat.

Bovendien hebben we het niet alleen over enkele producten in Nederland. Complete hennepschoonheidslijnen zijn er, ook in het buitenland. Zo hebben we het in de Duitstalige landen over Hanf-Salbe en Hanf-Calendula Balsam, spreken de Fransen over crème de nuit régénératrice au chanvre en gebruiken Italianen termen als Bagno doccia alla Canapa – con lavanda. Sites zijn geheel ingericht met hennepschoonheidsmiddelen. Of ze zijn een noodzakelijk onderdeel van een cosmeticasite. Of van een site die zich richt op milieuvriendelijke producten. Kortom, hennep heeft meerdere pijlen op zijn boog om de weg naar de eindgebruiker te vinden.

Consumenten hechten steeds meer waarde aan de natuurlijkheid en milieuvriendelijkheid van een product. Die kenmerken vinden ze terug in producten met hennep als belangrijk bestanddeel. Kweek en teelt zijn eenvoudig en belasten het milieu minimaal, zeker in vergelijking met andere grondstoffen. Niet voor niets wint hennep terrein bij industriële toepassingen en zijn de mogelijkheden bij lange na nog niet uitgeput. Scheepvaart, bouwsector en auto-industrie, evenals voedingsindustrie en medicinale gebruik van cannabis lijken slechts het topje van de ijsberg. Health & beauty mag zich daarbij gerust aansluiten.

Hans Ph. Weijel,
Voorzitter Informatie Centrum Cannabis

 

Terug naar blogoverzicht