Geschiedenis medicinaal gebruik

Medicinale cannabis is cannabis die patiënten op doktersvoorschrift als medicatie gebruiken. Sommigen spreken daarbij ook wel van mediwiet. Medicinaal gebruik van cannabis bestaat als sinds 5000 jaar en is sindsdien over de hele wereld verbreid.

  • China en India
  • Oude Testament
  • Moderne tijd

China en India
De eerste vermelding van medicinaal gebruik van cannabis komt van de Chinese keizer-botanicus Shen-nung. 5000 jaar geleden beval hij cannabis aan als medicijn tegen onder meer malaria, verstopping, reumatische pijnen en diverse vrouwenkwalen. Een andere Chinese plantkundige, Hoa-Glio, omschreef een mengsel van cannabishars en wijn als een effectieve pijnstiller.

Ook in 3000 jaar oude Ayurvedische teksten uit India worden de geestverruimende en therapeutische eigenschappen van cannabis beschreven, om toe te passen bij onder andere slapeloosheid, hoofdpijn, koorts, maag- en darmklachten, bevallingen en als algemene pijnstiller.

Cannabis in de bijbel
Het Oude Testament (Exodus 30: 22–23) beschrijft een recept van een huidolie die grote hoeveelheden kanehbosm (cannabis) bevat. Aanvankelijk was deze olie alleen voor priesters en koningen bestemd. Volgens het Nieuwe Testament werd die later aan alle mensen verstrekt. De 'wonderbaarlijke' genezing van mensen met huidaandoeningen is te danken aan de antibacteriële eigenschappen van cannabisolie.

De laatste jaren blijkt uit oude teksten en archeologische vondsten dat diverse volkeren, zoals de Scythen, Egyptenaren, Romeinen en Grieken cannabis voor medische doeleinden toepasten.

Moderne tijd
Voordat aspirine aan het einde van de 19e eeuw werd uitgevonden, was cannabis één van de populairste pijnstillers. Modern medisch en wetenschappelijk onderzoek begon halverwege dezelfde eeuw met dokters als O'Shaughnessy (Engeland) en Moreau de Tours (Frankrijk). Zij gebruikten cannabis om melancholie en migraine te behandelen, en als slaapmiddel, pijnstiller en anti-epilepticum.

In de 20e eeuw ontdekten wetenschappers dat het roken van cannabis intra-oculaire druk vermindert. Hoge intra-oculaire druk veroorzaakt glaucoom en kan leiden tot blindheid. Het gebruik van cannabis kan dat voorkomen. Later medisch gebruik richt zich vooral op het verminderen van ongewenst gewichtsverlies en chronisch verlies van de eetlust onder aidspatiënten en mensen die chemotherapie ondergaan. Cannabis wordt ook gebruikt bij aandoeningen van het skelet en spierstelsel. In recente jaren is onderzoek gedaan naar THC in cannabis en het voorkómen van aderverkalking. Daarnaast is cannabis toegepast bij de behandeling van alcoholisme en heroïneverslaving en ter preventie van migraine.