Soorten cannabis

Door kruising en kweektechnieken binnen de hoofdsoorten zijn vele cannabisvarianten ontstaan. En ook die varianten worden weer gebruikt voor kruisingen. Zij hebben verschillende kenmerken qua uiterlijk, geur, THC-gehalte, hoeveelheid zaad of blad, et cetera.

Tegenwoordig onderscheiden we drie hoofdsoorten cannabis:

  • Cannabis sativa
  • Cannabis indica
  • Cannabis ruderalis

Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warme streken en kan onder ideale omstandigheden zes meter hoog worden. De soort heeft lange, dunne bladeren en bevat vooral tetrahydrocannabinol (THC). Deze werkzame stof zorgt voor een 'high' of 'stoned' gevoel. Cannabis sativa heeft veel licht nodig. Daarnaast kent de soort een lange bloeiperiode. Zuivere rassen hebben vaak een gecombineerde groei- en bloeiperiode van rond zes maanden. Bijna alle hennep die wordt gekweekt voor industriële toepassingen, is de cannabis sativa, omdat de plant de langste soort is en de langste vezels produceert.

Cannabis indica komt van oorsprong uit het Hindoekoesj-gebergte in Afghanistan. Het is een stevige plant die goed tegen ziekten en schimmels kan. De plant kan gemakkelijk groeien in koudere streken. De Indica heeft een dikkere bladvinger dan zijn familie. De meeste indica's zijn rijk aan de cannabinoïdes THC, CBD en CBN. Terwijl de cannabis sativa vaak hoge gehaltes aan THC produceert, bevat de cannabis indica aanzienlijke hoeveelheden van alle drie. Indica's hebben doorgaans een meer lichamelijk effect dan sativa's, zoals een verhoging van de fysieke gewaarwordingen, ontspanning, een droge mond en rode ogen. Cannabis indica-rassen worden bijna uitsluitend gekweekt voor hun medicinale en 'psychoactieve' eigenschappen. Psychoactief wil zeggen: een sterke werking op de psyche en het bewustzijn van de mens.

Cannabis ruderalis groeit in het wild in delen van Oost-Europa en Rusland. De plant kenmerkt zich door een vroege bloeiperiode. Hij wordt niet zo groot (tot 1,5 meter) en groeit meer in struikvorm. Het opmerkelijkste kenmerk van het ruderalis-ras is zijn zelfbloeiend vermogen en de snelheid waarmee hij zich voortplant. Cannabis ruderalis start met bloeien door veranderingen in de plant zelf, niet in reactie op de omgeving (zoals de meeste planten). En Ruderalis doorloopt zijn levenscyclus vanaf het zaadje tot aan het produceren van nieuw zaad in slechts tien weken. Pure ruderalis-rassen hebben weinig waarde voor vezels of consumptief gebruik (ze hebben bijna altijd een laag THC-gehalte maar zijn door hun resistentie, zelfbloeiend vermogen en extreem snelle rijpingstijd toch interessant voor cannabistelers.