FAQ

Gebruik van cannabis

Medisch gebruik

We raden je aan met je arts te overleggen. Op eigen houtje niet-medicinale cannabis gebruiken als je (ernstig) ziek bent en/of (meerdere) medicijnen gebruikt, is geen goed idee als je niet weet welk effect cannabis op jou heeft. Medicinale cannabis kan helpen bepaalde klachten of bijwerkingen van medicijnen bij bepaalde ziekten te verzachten, zoals:

  • pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
  • langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel), bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
  • misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
  • misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
  • tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette (GTS)
  • therapieresistent glaucoom.

Ook bij andere aandoeningen heeft medicinale cannabis mogelijk een positief effect, zoals anorexia, reuma, migraine, epilepsie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, Parkinson, astma, fibromyalgie en slaapstoornissen. Voor deze aandoeningen is dit echter nog niet (definitief) aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Medicinale cannabis is alleen op recept verkrijgbaar. Een arts schrijft medicinale cannabis meestal alleen voor als andere manieren om de klachten weg te nemen of te verlichten, niet voorhanden zijn. Een arts is niet verplicht om bij bovengenoemde ziekten medicinale cannabis voor te schrijven. En niet elke zorgverzekeraar vergoedt medicinale cannabis. Vraag dit dus na bij je eigen zorgverzekeraar.

Een brochure over medicinale cannabis kun je hier downloaden.

Als je met een doktersrecept bij je apotheker komt, kan deze de medicinale cannabis bestellen bij het Bureau voor Medicinale Cannabis. Dat is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie. Het Bureau levert aan alle apotheken en ziekenhuizen in Nederland.

Hoe kan ik aan medicinale cannabisolie komen?

Cannabisolie wordt uitsluitend met een recept van de dokter verstrekt. Het recept moet aan de opiumeisen voldoen. De arts dient het volgende op het recept te noteren:

  • Cannabis voor magistrale bereiding
  • BSN-nummer
  • Uw telefoonnummer
  • Praktijkstempel en handtekening
  • AGB-code van voorschrijver

CBD-olie van Jacob Hooy is verkrijgbaar bij Holland & Barret.

Sterkere olie is alleen verkrijgbaar op recept van de arts of specialist bij de apotheek.

Verder zijn er via internet allerlei soorten wietolie te koop, onder andere via Apollyon. De olie die zij verkopen, is gemaakt van cannabis/wiet van illegale/gedoogde teelt.

De prijzen zijn onderhevig aan veranderingen. Voor de actuele kosten verwijzen wij u graag naar uw eigen apotheek.

  • Bediol circa 6,3% THC en circa 8% CBD
  • Bedica circa 14% THC en minder dan 1% CBD
  • Bedrocan circa 22% THC en minder dan 1% CBD
  • Bedrolite minder dan 1% THC en circa 7,5% CBD
  • Bedrobinol circa 13,5% THC en minder dan 1% CBD

Bron: Bureau voor Medicinale Cannabis

Er zijn enkele zorgverzekeraars die cannabis op recept vergoeden. Dit is meestal wel onder bepaalde voorwaarden, zoals bij specifieke indicaties. U kunt dit het beste bij uw zorgverzekeraar navragen.

Voor medicinale cannabis van de apotheek heeft u een recept nodig. Als uw arts Nederlands spreekt kan hij een recept voor medicinale cannabis in het Nederlands maken. Als de arts geen Nederlands spreekt moet het recept in het Engels geschreven worden. Het moet duidelijk zijn voor de Nederlandse apotheker dat het recept geschreven is door een echte arts daarom moet de arts zoveel mogelijk informatie over de patiënt op het recept schrijven en ondertekenen. Met een recept kunt u de medicinale cannabis ophalen of laten versturen vanaf bijvoorbeeld de Apotheek in Maasbracht. Deze apotheek heeft ervaring met het leveren van medicinale cannabis aan buitenlandse patiënten. Echter mag medicinale cannabis niet zonder vergunning geïmporteerd worden naar het buitenland. Als u toch besluit de medicinale cannabis mee te nemen zonder vergunning is dat op eigen risico.

Een Europese, niet-Nederlandse patiënt kan in principe met een door de eigen arts uitgeschreven recept medicinale cannabis in Nederland verkrijgen. Deze procedure gaat als volgt:

  1. De patiënt moet in het bezit zijn van een geldig recept van een arts. Dit mag elke arts binnen de Europese Unie zijn.
  2. Voor de medicinale cannabis moet door een groothandel of apotheek een importvergunning worden aangevraagd bij de in het eigen land daarvoor aangewezen instantie.
  3. De importvergunning moet in tweevoud naar het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) toegezonden worden.
  4. Het BMC vraagt vervolgens een exportvergunning aan. De exportvergunning is over het algemeen binnen twee a drie weken gereed. Naast de verlening van een ontheffing moet er ook een overeenkomst, waarin onder meer de levering van de medicinale cannabis is geregeld, worden gesloten.
  5. Zodra de overeenkomst getekend is en de exportvergunning verleend kan de bestelde hoeveelheid medicinale cannabis verzonden worden.
  6. De groothandel dan wel apotheek verstrekt vervolgens de medicinale cannabis aan de patiënt.

De import en exportvergunning is slechts een beperkte periode geldig en de procedure zal dus iedere keer opnieuw herhaald moeten worden. De kosten bestaan o.a. uit de kosten voor de aanvraag van de exportvergunning, de kosten voor de overeenkomst en het transport.

Wat is cannabis?

Cannabis is de soortnaam van de gehele plant. Er bestaan verschillende cannabisvarianten, de belangrijkste zijn cannabis sativa en cannabis indica. Van onderdelen van de cannabisplant kunnen verschillende producten worden gemaakt.
Behalve als soortnaam wordt de aanduiding cannabis ook gebruikt voor het product dat wordt gemaakt van de bloemen van de cannabisplant. Andere namen voor hetzelfde product zijn wiet en marihuana. Het gaat om de gedroogde, verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de cannabisplant, die een psycho-actieve werking hebben door de aanwezigheid van de stoffen THC en CBD.
Hasj (of hash) wordt gemaakt door verschillende delen (waaronder de bloemen) van de plant te verzamelen, drogen en zeven. Door de gezeefde harskorrels samen te persen, ontstaat een olierijke hars, waarvan plakjes worden gemaakt. Hasj heeft vaak een hoger gehalte aan THC en in dat geval ook een sterker effect. Maar hasj heeft ook een hoger CBD-gehalte, dat de werking van THC afremt of wijzigt. Hasj en wiet worden meestal vermengd met tabak en dan gerookt.

Nederwiet is in Nederland geproduceerde cannabis. Zij wordt onder een groot aantal namen verkocht. Coffeeshops geven niet altijd dezelfde namen aan hetzelfde product, daardoor is het soms lastig te weten wat je koopt.

In Nederland geproduceerde wiet en hasj bevat over het algemeen een hoog gehalte aan THC. Coffeeshops geven vaak met het predicaat 'white' aan dat de wiet sterk is. Maar andere wiet kan soms net zo sterk zijn. De prijs is de beste indicatie: duurdere soorten zijn bijna altijd sterker dan goedkopere soorten. Goede coffeeshops geven betrouwbare informatie over de sterkte en het effect van de producten die zij verkopen.

Wet- en regelgeving

Als je 18 jaar of ouder bent, wordt cannabisgebruik 'gedoogd'. Je overtreedt daarmee dus niet de wet. Bovendien is een wetsovertreding of strafbaar feit op zich nog niet voldoende reden voor ontslag.

Een werkgever mag het uitsluitende feit dat je thuis cannabis gebruikt, dus niet aanvoeren als reden voor ontslag. Je bent wel gebonden aan de regels die op het werk gelden en die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Een werkgever mag eisen dat je tijdens je werk geen cannabis gebruikt. Maar ook dat je niet 'onder invloed van cannabis' bent.

Als werknemer heb je bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst bovendien altijd de verplichting op je genomen te zorgen dat je 'goed' functioneert. Renen voor ontslag kunnen er dan ook zijn als jouw cannabisgebruik ertoe leidt dat je

  • je niet kunt concentreren en daardoor onnodig veel fouten maakt,
  • niet veilig werkt,
  • regelmatig te laat komt en/of je vaak ziek meldt.

Je werkgever moet dan een dossier hebben bijgehouden van deze voorvallen en moet kunnen aantonen dat jij je niet als een 'goed werknemer' hebt gedragen. Als ontslaggronden zou hij kunnen gebruiken: 'disfunctioneren', 'verwijtbaar handelen' en/of 'veelvuldig of regelmatig ziekteverzuim'.

Medicinale cannabisolie valt onder de Opiumwet. In veel landen is het bezitten en gebruiken van Opiumwet-middelen streng verboden. Ga je op reis en wil je je medicinale cannabisolie meenemen, dan moet je hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een medicijn dat onder de Opiumwet valt, is strafbaar! Het CAK legaliseert deze verklaringen.

Als je medicinale cannabis wilt meenemen naar een van de Schengen-landen, heb je hiervoor een Schengenverklaring nodig van het CIBG van het Ministerie van VWS. Als je medicinale cannabis naar een land buiten het Schengengebied wil meenemen, moet je daarvoor eerst toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land. Dit moet je tijdig regelen!

Bron: Transvaal Apotheek

Het telen van recreatieve cannabis is in Nederland nu nog verboden. Dit blijft voorlopig het geval, maar het kabinet wil volgend jaar wel starten met een experiment met gereguleerde cannabisteelt voor recreatieve doeleinden op zeer beperkte schaal. Hiervoor is een wetswijziging nodig, die op dit ogenblik bij de Eerste Kamer in behandeling is.

De verwachting is dat in de eerste maanden van 2020 begonnen wordt met het selecteren van zes tot tien telers die in het kader van het experiment cannabis mogen telen en mogen leveren aan coffeeshops in de tien gemeenten die aan het experiment deelnemen.

Meer informatie over de eisen die aan de telers gesteld worden en de regels van het experiment is te vinden op: De Rijksoverheid

Er is thans één bedrijf in Nederland met een vergunning voor het telen van medicinale cannabis: Bedrocan. Dit gaat echter veranderen. Het kabinet heeft aangekondigd voortaan twee bedrijven te willen toestaan medicinale cannabis te telen. De aanwijzing van die twee bedrijven loopt via een Europese aanbesteding. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het Bureau voor Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Heb je een andere vraag? Mail: [email protected]