FAQ
Gebruik van cannabis
Cannabis kun je alleen legaal kopen in een coffeeshop. Je moet minimaal 18 jaar zijn om cannabis in je bezit te mogen hebben (en dus ook om het te kunnen kopen). In Zeeland, Brabant en Limburg moet je sinds mei 2012 bovendien een wietpas hebben als je cannabis wilt kopen. Let op: je mag niet meer dan 5 gram cannabis in bezit hebben.
De kwaliteit van de cannabis verschilt per coffeeshop. Een goede coffeeshop geeft een duidelijke uitleg over de soort, de sterkte en het effect dat je kunt verwachten. Een hoog THC-gehalte maakt dat je je ‘high’ voelt en je fantasie wordt geprikkeld. Zit er ook veel CBD in, dan werkt de cannabis vooral ontspannend, je wordt er ‘stoned’ (sloom) van.
Het is sowieso verstandig te beginnen met een niet-sterke soort. Laat je adviseren in een coffeeshop.
Je kunt cannabis roken, al dan niet samen met tabak. Bij roken wordt meestal een kwart tot een halve gram hasj of wiet genomen. Neem vooral niet te veel. Diep inhaleren is niet nodig en dus af te raden. Cannabis bevat namelijk ook stoffen die schadelijk zijn voor je longen. Als cannabis met tabak wordt gerookt, dempt dat het effect van de cannabis. Bedenk ook dat tabak nog meer stoffen bevat die schadelijk zijn voor je longen, en verslavend werkt.
Je kunt ook een waterpijp gebruiken.
Inhaleren via een waterpijp voelt zachter aan,
maar het effect is niet minder sterk. En vaak ga
je op deze manier dieper inhaleren, zodat je
moet oppassen dat je niet te veel
binnenkrijgt.
Met
een vaporiser (verdamper)
krijg je minder schadelijke stoffen binnen, het
is dus beter voor je longen. Een goede vaporiser
kost tussen de € 200 en € 300.
Eten van cannabis kan ook. Wiet en hasj lossen goed op in boter. Met die boter kun je allerlei producten maken, zoals cake, brownies of bonbons. De sterkte van het effect wisselt. Sommige mensen merken niet veel als ze cannabis via eten binnenkrijgen, anderen kunnen er niet goed tegen. Nadeel is dat je niet onmiddellijk merkt hoe dit voor jou is: vaak pas na 60 tot 90 minuten. Bovendien kan het effect van de cannabis wel 6 tot 12 uur aanhouden. Dat kan heel vervelend zijn.
Hasjolie, bhang (bhang – of bhang lassie – is een mengsel van gestampte cannabisbladeren, kruiden en specerijen) en wietthee zijn cannabisproducten die op lijst I van de Opiumwet staan (dat is de lijst met harddrugs), omdat ze gezien worden als een te groot risico voor de gezondheid.
Gebruik niet als je erg gespannen of nerveus bent. Drink geen alcohol en gebruik geen andere middelen tegelijk met cannabis. En pas ook op met cannabis als je medicijnen gebruikt.
Zoek een rustige plek op. Neem de eerste keer dat je een bepaalde soort gebruikt, vooral niet te veel, omdat je het effect nog niet kent. Bij roken is dat een kwart gram per joint. Zorg dat er iemand bij je is als je gebruikt, zodat deze ook merkt hoe je reageert.
Diep inhaleren is niet nodig om het effect te voelen. Neem een klein trekje en wacht een paar minuten. De werkzame stoffen worden direct in je bloed opgenomen, zodat je snel weet wat de cannabis met jou doet. En doe het ook na dat eerste trekje rustig aan.
Als je cannabis in eten verwerkt, is het moeilijker zelf te bepalen hoe sterk de werking zal zijn. Ook duurt het langer (minstens een uur tot anderhalf uur) voordat het effect optreedt, zodat je niet tijdig gewaarschuwd wordt als het te veel is. Eet dus vooral niet door, maar wacht tot je weet wat het effect is, voordat je een volgende hap neemt.
Mocht je toch niet lekker worden, drink dan iets zoets. Vaak helpt dat om het effect van de cannabis te dempen. De misselijkheid of duizeligheid verdwijnt meestal binnen een uur.
In de eerste plaats: als zoiets nog eens voorkomt, stel hem dan gerust. Geef hem iets zoets te drinken en blijf in ieder geval bij hem tot het effect van de cannabis sterk afneemt. Dat is meestal na een uur. Daarna is het goed om samen met hem na te gaan wat de oorzaak kan zijn van dit effect:
- Heeft hij een nieuwe soort cannabis gebruikt? Of méér dan anders? Het kan zijn dat hij met een andere soort of dosering cannabis geen last heeft van angstgevoelens.
- Was hij erg gespannen vóórdat hij cannabis gebruikte? Dan kan cannabis soms 'verkeerd vallen'.
- Voelt hij zich ook zonder cannabis soms/vaak neerslachtig of angstig? Merkt hij de laatste tijd minder van het prettige effect? Mogelijk heeft hij last van de bijwerkingen van cannabis en/of eventueel langdurig gebruik. Minderen of (minimaal een paar maanden) stoppen met het gebruik lijkt in dit geval verstandig.Als je partner deze vragen niet goed kan beantwoorden, stel hem dan voor om een aantal weken te noteren wanneer en hoeveel hij van welke cannabis gebruikt en wat het effect is. Laat hem ook vastleggen wat zijn stemming was vóór het gebruik. Zo kan hij nagaan wat cannabis met hem doet en beter controle houden over zijn cannabisgebruik.
In principe kan dit. En als je met mate hebt gebruikt, zal je hiervan niet veel merken.
Vroeger dacht men dat je niet afhankelijk kunt raken van cannabis, maar dit blijkt niet zo te zijn. Vooral langdurig en frequent gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte kan leiden tot een verslaving. In dat geval kun je, als je stopt, de eerste twee weken last hebben van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals overmatig zweten, rillen, het snel koud krijgen en hoofdpijn. Ook kunnen effecten optreden als rusteloosheid, slapeloosheid en snel geïrriteerd zijn.
Vaak zijn er redenen aan te wijzen waarom je zo veel en vaak cannabis hebt gebruikt. Als die redenen nog aanwezig zijn (bijvoorbeeld: een onprettige werksituatie, eenzaamheid, groepsdruk), dan kan het lastig zijn om te stoppen. In dat geval is het goed hulp in te schakelen van je huisarts en/of een gespecialiseerde instelling. Er zijn ook diverse online programma's die je kunnen ondersteunen, zoals de website Cannabis onder controle.
Het is verboden als bestuurder onder invloed te zijn van cannabis. Cannabis vermindert je reactiesnelheid, coördinatie en waarneming. Of en in welke mate dit na één jointje het geval is, hangt af van de sterkte van de joint en hoeveel tijd is verstreken na het roken van de joint.
Neem liever geen risico en blow minimaal 24 uur niet als je een voertuig gaat besturen.
De politie kan een speekseltest afnemen om te bepalen of bestuurders mogelijk onder invloed zijn van cannabis. Als de speekseltest positief uitvalt, volgt een bloedonderzoek. In het geval van cannabis mag het THC-gehalte in het bloed niet hoger zijn dan 3,0 microgram per liter bloed.
Gebruik van cannabis samen met medicijnen is af te raden. Cannabis kan mogelijk de werking van je medicijnen afzwakken. Ook kan gecombineerd gebruik van cannabis en medicijnen (of alcohol en drugs) vervelende, onvoorspelbare en soms gevaarlijke effecten hebben. Wil je weten of dat mogelijk ook geldt voor de combinatie met het middel dat jij inneemt? Kijk dan of je een antwoord vindt op dit overzicht van Jellinek.
Het eenvoudigste antwoord is: door te stoppen. Lukt het je om langere tijd (weken, maanden) geen cannabis te gebruiken? Zo ja, dan ben je niet verslaafd.
Heel jonge gebruikers raken veel sneller afhankelijk van cannabis en kunnen ook heftige ontwenningsverschijnselen ontwikkelen. Zij kunnen het best stoppen onder begeleiding van een arts of deskundige hulpverlener.
Verslaving aan cannabis is vooral: geestelijke
afhankelijkheid van de effecten van
cannabis.
Bij ongeveer 10% van de
cannabisgebruikers is daarvan op den duur
sprake.
Je kunt een online test doen, bijvoorbeeld van het Drugsinfoteam, die je helpt een antwoord te vinden op je vraag. Op dezelfde site word je ook op weg geholpen als je behoefte hebt aan ondersteuning bij het verminderen van je cannabisgebruik.
Medisch gebruik
We raden je aan met je arts te overleggen. Op eigen houtje niet-medicinale cannabis gebruiken als je (ernstig) ziek bent en/of (meerdere) medicijnen gebruikt, is geen goed idee als je niet weet welk effect cannabis op jou heeft. Medicinale cannabis kan helpen bepaalde klachten of bijwerkingen van medicijnen bij bepaalde ziekten te verzachten, zoals:
- pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade
- langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel), bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos
- misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids
- misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids
- tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette (GTS)
- therapieresistent glaucoom.
Ook bij andere aandoeningen heeft medicinale cannabis mogelijk een positief effect, zoals anorexia, reuma, migraine, epilepsie, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, Parkinson, astma, fibromyalgie en slaapstoornissen. Voor deze aandoeningen is dit echter nog niet (definitief) aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.
Medicinale cannabis is alleen op recept verkrijgbaar. Een arts schrijft medicinale cannabis meestal alleen voor als andere manieren om de klachten weg te nemen of te verlichten, niet voorhanden zijn. Een arts is niet verplicht om bij bovengenoemde ziekten medicinale cannabis voor te schrijven. En niet elke zorgverzekeraar vergoedt medicinale cannabis. Vraag dit dus na bij je eigen zorgverzekeraar.
Een brochure over medicinale cannabis kun je hier downloaden.
Als je met een doktersrecept bij je apotheker komt, kan deze de medicinale cannabis bestellen bij het Bureau voor Medicinale Cannabis. Dat is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie. Het Bureau levert aan alle apotheken en ziekenhuizen in Nederland.
Hoe kan ik aan medicinale cannabisolie komen?
Cannabisolie wordt uitsluitend met een recept van de dokter verstrekt. Het recept moet aan de opiumeisen voldoen. De arts dient het volgende op het recept te noteren:
- Cannabis voor magistrale bereiding
- BSN-nummer
- Uw telefoonnummer
- Praktijkstempel en handtekening
- AGB-code van voorschrijver
CBD-olie van Jacob Hooy is verkrijgbaar bij Holland & Barret.
Sterkere olie is alleen verkrijgbaar op recept van de arts of specialist bij de apotheek.
Verder zijn er via internet allerlei soorten wietolie te koop, onder andere via Apollyon. De olie die zij verkopen, is gemaakt van cannabis/wiet van illegale/gedoogde teelt.
De prijzen zijn onderhevig aan veranderingen. Voor de actuele kosten verwijzen wij u graag naar uw eigen apotheek.
- Bediol circa 6,3% THC en circa 8% CBD
- Bedica circa 14% THC en minder dan 1% CBD
- Bedrocan circa 22% THC en minder dan 1% CBD
- Bedrolite minder dan 1% THC en circa 7,5% CBD
- Bedrobinol circa 13,5% THC en minder dan 1% CBD
Bron: Bureau voor Medicinale Cannabis
Er zijn enkele zorgverzekeraars die cannabis op recept vergoeden. Dit is meestal wel onder bepaalde voorwaarden, zoals bij specifieke indicaties. U kunt dit het beste bij uw zorgverzekeraar navragen.
Voor medicinale cannabis van de apotheek heeft u een recept nodig. Als uw arts Nederlands spreekt kan hij een recept voor medicinale cannabis in het Nederlands maken. Als de arts geen Nederlands spreekt moet het recept in het Engels geschreven worden. Het moet duidelijk zijn voor de Nederlandse apotheker dat het recept geschreven is door een echte arts daarom moet de arts zoveel mogelijk informatie over de patiënt op het recept schrijven en ondertekenen. Met een recept kunt u de medicinale cannabis ophalen of laten versturen vanaf bijvoorbeeld de Apotheek in Maasbracht. Deze apotheek heeft ervaring met het leveren van medicinale cannabis aan buitenlandse patiënten. Echter mag medicinale cannabis niet zonder vergunning geïmporteerd worden naar het buitenland. Als u toch besluit de medicinale cannabis mee te nemen zonder vergunning is dat op eigen risico.
Een Europese, niet-Nederlandse patiënt kan in principe met een door de eigen arts uitgeschreven recept medicinale cannabis in Nederland verkrijgen. Deze procedure gaat als volgt:
- De patiënt moet in het bezit zijn van een geldig recept van een arts. Dit mag elke arts binnen de Europese Unie zijn.
- Voor de medicinale cannabis moet door een groothandel of apotheek een importvergunning worden aangevraagd bij de in het eigen land daarvoor aangewezen instantie.
- De importvergunning moet in tweevoud naar het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) toegezonden worden.
- Het BMC vraagt vervolgens een exportvergunning aan. De exportvergunning is over het algemeen binnen twee a drie weken gereed. Naast de verlening van een ontheffing moet er ook een overeenkomst, waarin onder meer de levering van de medicinale cannabis is geregeld, worden gesloten.
- Zodra de overeenkomst getekend is en de exportvergunning verleend kan de bestelde hoeveelheid medicinale cannabis verzonden worden.
- De groothandel dan wel apotheek verstrekt vervolgens de medicinale cannabis aan de patiënt.
De import en exportvergunning is slechts een beperkte periode geldig en de procedure zal dus iedere keer opnieuw herhaald moeten worden. De kosten bestaan o.a. uit de kosten voor de aanvraag van de exportvergunning, de kosten voor de overeenkomst en het transport.
Wat is cannabis?
Cannabis is de soortnaam
van de gehele plant. Er bestaan verschillende
cannabisvarianten, de belangrijkste
zijn cannabis sativa en cannabis
indica. Van onderdelen van de
cannabisplant kunnen verschillende producten
worden gemaakt.
Behalve als soortnaam wordt
de aanduiding cannabis ook
gebruikt voor het product dat wordt gemaakt
van de bloemen van de cannabisplant. Andere
namen voor hetzelfde product zijn wiet en marihuana.
Het gaat om de gedroogde, verkruimelde
bloemtoppen en bladeren van de cannabisplant,
die een psycho-actieve werking hebben door de
aanwezigheid van de stoffen THC en
CBD.
Hasj (of hash)
wordt gemaakt door verschillende delen
(waaronder de bloemen) van de plant te
verzamelen, drogen en zeven. Door de gezeefde
harskorrels samen te persen, ontstaat een
olierijke hars, waarvan plakjes worden gemaakt.
Hasj heeft vaak een hoger gehalte aan THC en in
dat geval ook een sterker effect. Maar hasj
heeft ook een hoger CBD-gehalte, dat de werking
van THC afremt of wijzigt. Hasj en
wiet worden meestal vermengd
met tabak en dan gerookt.
Nederwiet is in Nederland geproduceerde cannabis. Zij wordt onder een groot aantal namen verkocht. Coffeeshops geven niet altijd dezelfde namen aan hetzelfde product, daardoor is het soms lastig te weten wat je koopt.
In Nederland geproduceerde wiet en hasj bevat over het algemeen een hoog gehalte aan THC. Coffeeshops geven vaak met het predicaat 'white' aan dat de wiet sterk is. Maar andere wiet kan soms net zo sterk zijn. De prijs is de beste indicatie: duurdere soorten zijn bijna altijd sterker dan goedkopere soorten. Goede coffeeshops geven betrouwbare informatie over de sterkte en het effect van de producten die zij verkopen.
Wet- en regelgeving
Als je 18 jaar of ouder bent, wordt cannabisgebruik 'gedoogd'. Je overtreedt daarmee dus niet de wet. Bovendien is een wetsovertreding of strafbaar feit op zich nog niet voldoende reden voor ontslag.
Een werkgever mag het uitsluitende feit dat je thuis cannabis gebruikt, dus niet aanvoeren als reden voor ontslag. Je bent wel gebonden aan de regels die op het werk gelden en die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Een werkgever mag eisen dat je tijdens je werk geen cannabis gebruikt. Maar ook dat je niet 'onder invloed van cannabis' bent.
Als werknemer heb je bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst bovendien altijd de verplichting op je genomen te zorgen dat je 'goed' functioneert. Renen voor ontslag kunnen er dan ook zijn als jouw cannabisgebruik ertoe leidt dat je
- je niet kunt concentreren en daardoor onnodig veel fouten maakt,
- niet veilig werkt,
- regelmatig te laat komt en/of je vaak ziek meldt.
Je werkgever moet dan een dossier hebben bijgehouden van deze voorvallen en moet kunnen aantonen dat jij je niet als een 'goed werknemer' hebt gedragen. Als ontslaggronden zou hij kunnen gebruiken: 'disfunctioneren', 'verwijtbaar handelen' en/of 'veelvuldig of regelmatig ziekteverzuim'.
Medicinale cannabisolie valt onder de Opiumwet. In veel landen is het bezitten en gebruiken van Opiumwet-middelen streng verboden. Ga je op reis en wil je je medicinale cannabisolie meenemen, dan moet je hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een medicijn dat onder de Opiumwet valt, is strafbaar! Het CAK legaliseert deze verklaringen.
Als je medicinale cannabis wilt meenemen naar een van de Schengen-landen, heb je hiervoor een Schengenverklaring nodig van het CIBG van het Ministerie van VWS. Als je medicinale cannabis naar een land buiten het Schengengebied wil meenemen, moet je daarvoor eerst toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land. Dit moet je tijdig regelen!
Bron: Transvaal Apotheek
Het telen van recreatieve cannabis is in Nederland nu nog verboden. Dit blijft voorlopig het geval, maar het kabinet wil volgend jaar wel starten met een experiment met gereguleerde cannabisteelt voor recreatieve doeleinden op zeer beperkte schaal. Hiervoor is een wetswijziging nodig, die op dit ogenblik bij de Eerste Kamer in behandeling is.
De verwachting is dat in de eerste maanden van 2020 begonnen wordt met het selecteren van zes tot tien telers die in het kader van het experiment cannabis mogen telen en mogen leveren aan coffeeshops in de tien gemeenten die aan het experiment deelnemen.
Meer informatie over de eisen die aan de telers gesteld worden en de regels van het experiment is te vinden op: De Rijksoverheid
Er is thans één bedrijf in Nederland met een vergunning voor het telen van medicinale cannabis: Bedrocan. Dit gaat echter veranderen. Het kabinet heeft aangekondigd voortaan twee bedrijven te willen toestaan medicinale cannabis te telen. De aanwijzing van die twee bedrijven loopt via een Europese aanbesteding. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het Bureau voor Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Heb je een andere vraag? Mail: [email protected]