Initiatief wetsvoorstel D66 stuit op kritiek OM en politie

16 februari 2017 - Nieuws

Het initiatief wetsvoorstel van D66, waarover aanstaande dinsdag gestemd zal worden in de Tweede Kamer, stuit op kritiek van het Openbaar Ministerie (OM) en de Nationale Politie.

Het OM is bang dat er ‘ongewenste situaties’ ontstaan op het gebied van rechtsgelijkheid. Sommige kwekers zouden wél en andere (met een vergunning) níet worden vervolgd. Het systeem kan bovendien gaan lekken als gecertificeerde kwekers ook illegaal gaan opereren. De Nationale Politie vreest dat het wietplan zal leiden tot grote regionale verschillen en mogelijk tot ondermijning van overheidsoptreden.

In het initiatief wetsvoorstel van D66 blijft de productie strafbaar, maar wordt de teelt bij gecontroleerde telers niet langer vervolgd. Op die manier kopen coffeeshophouders de wiet aan van ‘vergunninghouders’ die in een gesloten systeem telen. Telers moeten dan ook belasting betalen.

Het kabinet is tegen, maar D66 vindt de huidige gedoogconstructie ‘niet houdbaar’. Eerder dit jaar pleitte de Vereniging Nederlandse Gemeenten ervoor te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. Zelfs burgemeesters van VVD-huize, waarvan de Tweede Kamerfractie tegen het initiatief wetsvoorstel stemde, pleiten hiervoor.