Theorieën gebruik cannabis

Stepping stone-theorie: cannabis
De stepping stone-theorie ziet cannabis als een opstapje (stepping stone) naar zwaardere drugs met sterkere effecten en grotere gezondheidsrisico's, zoals cocaïne en heroïne.

De achterliggende gedachte is te vinden in studies die aangeven dat het percentage harddrugsgebruikers onder cannabisgebruikers hoger ligt dan bij niet-gebruikers. Maar dat wil niet zeggen dat cannabis leidt tot gebruik van harddrugs. Als je naar de statistieken kijkt, zullen veel harddruggebruikers voorheen ook wel melk gedronken hebben. Maar dat wil nog niet zeggen dat melk harddruggebruik veroorzaakt. Feit is dat de grote meerderheid van alle cannabisgebruikers er voor zijn dertigste mee stopt en nooit andere illegale drugs gebruikt.

Gateway-theorie: cannabis
Een andere theorie, de Gateway-theorie, bestempelt cannabis als een toegangspoort tot andere illegale drugs. Die gedachte is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat hoe frequenter het gebruik van cannabis is , hoe meer de kans toeneemt op gebruik van andere illegale drugs hoe jonger mensen met cannabis beginnen, hoe groter de kans dat later drugproblemen ontstaan.

Andere mechanismen die het verband tussen cannabis en andere drugs verklaren, zijn de positieve ervaringen met cannabis. Die zouden kunnen aanzetten tot het gebruik van andere middelen. Daarnaast komen gebruikers als ze de cannabis niet in de coffeeshop kopen, in contact met dealers van andere producten. Die kunnen het gebruik van andere middelen beïnvloeden